Cele mai bune tipuri de containere si cele mai populare utilizari ale acestora
Containerele sunt constructii prefabricate, de forma paralelipipedica, avand dimensiuni variabile. Ele sunt realizate utilizand schelet metalic si pereti din panouri sandwich cu rol izolator.
Rolul constructiilor prefabricate este de a fi usor de transportat si montat oriunde exista acces auto, dar si de a realiza constructia cu un impact minim asupra mediului inconjurator.
Containerele se remarca mai ales prin design-ul modern cu linii drepte si suprafete netede dar si datorita timpului scurt de executie al lucrarilor. Nu in ultimul rand, alegerea unei astfel de constructii aduce cu sine costuri mai mici decat daca am construi in mod clasic, prezentand in acelasi timp mai putine riscuri de deteriorare pe parcursul prefabricarii.
Constructiile din containere au prins un avant destul de mare in ultima perioada la nivel mondial. Desi acestea exista de aproximativ 200 de ani, se pare ca perioada cea mai propice de a construi astfel abia acuma incepe. O data cu decada 2020-2030, decada care fie ca ne place sau nu, va defini viitorul omenirii pentru urmatorii 100 de ani, atat companiile cat si populatia civila alaturi de clasa politica incep sa constientizeze importanta dezvoltarii durabile atat la nivel personal cat si la nivel social ca intreg.
Pentru cine nu a apucat inca sa afle, dezvoltarea durabila este un concept care s-a conturat inca de prin anii ’70 si care a primit una dintre primele definitii, care este valabila si azi, in cadrul unei comisii care s-a numit Comisia Brundtland. Definitia de atunci spunea ca “sustenabilitatea este definita ca satisfacerea nevoilor de azi fara a sacrifica abilitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi”. Are sens si acuma, nu ?!
Practic, revenind la oile noastre, constructiile prefabricate reprezinta o metoda noua si moderna de a construi, adaptata nevoilor omenirii din prezent, in primul rand, dar tinand cont de nevoile generatiilor care vor veni dupa noi. Aparuta initial ca o solutie la cererea mare de locuinte de dupa Al Doilea Razboi Mondial, containerele pe schelet metalic cu pereti din panouri sandwich au rezolvat nu doar problema timpului de constructie, respectiv a banilor daca tinem cont de faptul ca timpul inseamna bani, ci si problema amprentei pe care o constructie clasica o produce.
Am spus la ce si de ce sunt bune containerele, dar practic, ce se poate face cu asa ceva ?
Pentru o clasificare corecta, trebuie pentru inceput sa intelegem ca acestea pot fi de doua feluri:
Containere monobloc ( Se folosesc in cazul constructiilor pe un singur nivel ).
Containere modulare ( Se folosesc pentru constructii pe mai multe niveluri ).
Mai departe de clasificarea asta, ele pot fi folosite ca si orice alta constructie clasica. Din experienta noastra, am vazut ca acestea pot fi:
Case din containere
Casele din containere sunt create pe sectiuni (module) pentru a fi transportate mai apoi la locul de amplasare cu usurinta. Ele sunt realizate in conditii de interior, in fabrica, nefiind afectate de conditiile meteo sau alti factori externi.
Birouri din containere
Birourile din containere sunt foarte practice ! Pot avea un aspect ceva mai industrial daca sunt folosite pe santier sau in zone similare sau un aspect foarte modern si placut, cu vitrine mari, daca sunt folosite ca spatii pentru afaceri. Avantajul principal al acestora este versatilitatea, fiind usor de incadrat in orice tip de peisaj in functie de nevoile fiecarui proiect, atat ca si dimensiune cat si ca finisaje ( la exterior si la interior ).
Toalete din containere
Toaletele din containere sunt alegerea cea mai buna pentru spatii publice, evenimente, organizari de santier sau chiar in gospodarii. Ele pot fi realizate pe orice dimensiune incepand de la cabina WC simpla pana la cabina WC complexa, pentru femei, barbati si persoane cu dizabilitati.
Organizari de santier
De la organizari complexe, pe mai multe etaje, din containere, cu spatii de dormit pentru muncitori, zone de acces, zone de masa, zone sanitare, pana la containere pentru depozitare, prefabricatele si-au demonstrat eficienta in timp, mai ales fiind usor de mutat oriunde este nevoie de ele.
Containere comerciale
Containerele comerciale sunt ideale pentru afacerile in miscare sau care au nevoie de un spatiu rapid si generos. Daca tinem cont si de costul redus al acestora, am putea chiar sa spunem ca reprezinta cea mai buna solutie pentru sedii de afaceri mici sau reprezentante care pot fi amplasate in zone strategice.
Cabine de paza din containere
Fiind foarte rezistente sunt si foarte sigure. Pe principiul de buturuga mica, rastoarna carul mare, cabinele de paza sunt containerele cu cele mai mici dimensiuni, dar cu un rol crucial acolo unde sunt amplasate. Desi sunt mici in general, dimensiunea acestora poate varia in functie de nevoi, de la spatiu pentru o persoana pana la spatiu pentru pat,birou si scaun.
Containere sanitare
Am putea sa spunem fara sa gresim ca aceste containere sanitare sunt trend-ul anului 2020. Desi suna bine, acest trend a venit ca o nevoie acuta din partea autoritatilor si a populatiei de spatii medicale (carantina, triaj, cabinete) mobile, rapide si eficiente intr-o perioada de criza.
Am si facut destul de multe proiecte pe aceasta tema, printre care amintim proiectul de la Bacau, unul dintre primele de anvergura sa din Romania, de la spitalul din Sf. Gheorghe sau de la Spitalul Judetean de Urgenta din Alba Iulia.