Sunt casele modulare mai ieftine decat casele clasice ? Cu SIGURANTA !

La un moment dat trebuie sa luam in considerare achizitia unei case ca fiind o necesitate de baza. Chiria reprezinta pentru cei mai multi una dintre cele mai bune solutii cand vine vorba de locuit, dar este cea mai buna solutie ? Este clar pentru oricine ca varianta ideala ar fi detinerea unei locuinte, fie ea o garsoniera, un apartament sau o casa.

Ce stim cu siguranta este ca inchirierea este o solutie buna pentru un anumit interval de timp, dar pe termen lung cea mai buna solutie este achizitionarea unui apartament sau construirea unei case. Nu poti sa inchiriezi la nesfarsit ! De cele mai multe ori inchirierea este echivalentul zicalei “ a arunca banii pe fereastra “ pentru ca nu reprezinta o investitie sau macar o siguranta, ci pur si simplu o solutie pe termen scurt.

In ultimii ani realizarea unei astfel de achizitii este o adevarata provocare in contextual zilelor pe care le traim. Constructia unei case a devenit din ce in ce mai dificila in secolul XXI ca urmare a cresterii costurilor, desi veniturile oamenilor nu s-au modificat considerabil. Astfel, cu preturi din ce in ce mai mari si cu salarii care mai mult stagneaza decat cresc, constructiile de case noi sunt din ce in ce mai rare.

Statistic vorbind, cazul ideal ar fi acela in care 30% din veniturile lunare sunt directionate catre locuinta. Acest comportament a inceput sa fie observat cel mai bine in anii ’80 in America, cand costurile de locuit au crescut de la un sfert la aproape o treime din castiguri.

Indiferent daca aceasta statistica reflecta adevarul sau nu, stim cu siguranta ca oamenii tind sa-si depaseasca posibilitatile atunci cand decid sa cumpere, mai ales cand is achizitioneaza o casa. Aproximativ doua treimi dintre chiriasii zilelor noastre sustin ca nu isi permit sa achizitioneze o locuinta, dar oare nu ar fi mai ieftin decat statul in chirie?

Costul mediu al unei constructii noi

Un studiu al celor de la McKinsey Global Institute ne spune ca productivitatea industriei constructoare a fost in mare parte stagnanta dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Desi incepand cu anul 1945 majoritatea industriilor au inceput sa prinda avant, in constructii evolutia a fost mult mai lenta si mai diferita. Acest lucru se poate sa se fi intamplat pe de o parte datorita ineficientelor care cresc costul de construire si pe de alta parte datorita scaderii numarului de oameni calificati de pe piata muncii din domeniu.

Pe langa acestea, numarul locuintelor construite anual a scazut, aducand cu sine reducerea ofertei de case accesibile si crescand pretul caselor in general. La acestea, adaugandu-se lipsa mainii de lucru specializate, cresterea preturilor la terenuri si legi din ce in ce mai restrictive pentru constructori, piata imobiliara s-a dezvoltat cu dificultate in ultimii ani.

Acestea sunt principalele problematici cu care se confrunta constructorii contemporani. Fiecare proiect desfasurat genereaza o suma de cheltuieli in care sunt incluse amenajarea santierului, planificarea, materialele, mana de lucru, echipamentele, acte, avize, asigurari, etc. De cele mai multe ori, o constructive clasica genereaza aceste costuri sau doar o parte din ele chiar de dinainte de a fi inceputa lucrarea efectiva.

Mai mult decat atat, santierele clasice au in general termene limita. Depasirea termenelor limita nu mai este de mult un fenomen rar intalnit, iar aceste depasiri aduc cu sine depasiri ale bugetelor.

Datorita lipsei mainii de lucru firmele sunt obligate sa plateasca muncitorii pentru ore suplimentare, fapt care determina in timp scaderea randamentului cu aproximativ 10% la fiecare 10 ore suplimentare adaugate saptamanal.
La toate aceste pierderi si cheltuieli se adauga pierderile de material din cauza furturilor sau degradarii lor, proasta planificare a santierului, probleme neprevazute si management deficitar, acestea generand automat cheltuieli in plus si cresterea timpului de executie.

Constructiile modulare din containere

Pe scurt, omenirea sufera de o criza a locuintelor datorita factorilor mentionati mai sus. Cu efective deficitare ale mainii de lucru si restrictii legale din ce in ce mai multe, productivitatea industriei constructoare a stagnat in ultimele decenii. In realitate, numarul caselor construite anual este cu 20% mai mic decat media anilor cuprinsi intre 1975 si 2000.
Din aceasta cauza, preturile caselor au crescut de doua ori mai repede decat salariile. Incepand cu anii 2000 preturile constructiilor au inceput sa creasca mai ales din cauza lipsei de muncitori de pe santiere. Astfel, cresterea cererii pentru locuinte din zilele noastre poate fi sustinuta de firme din ce in ce mai putine.

Din toate aceste cauze a rezultat nevoia de a incepe sa construim strategic si chibzuit, iar cea mai buna metoda de a face asta este de a construi folosind containere monobloc, daca vrem o constructie doar cu parter, sau modulare daca dorim o constructie pe mai multe niveluri.
Constructiile modulare se remarca fata de celelalte in primul rand datorita faptului ca necesita mai putini muncitori calificati in constructii, ceea ce inseamna in mod automat costuri mai mici de construire.
Costurile scad de asemenea si din moment ce constructia nu mai este supusa factorilor exteriori cum ar fi conditiile meteo sau a factorilor intrinseci cum ar fi o echipa neomogena sau adaptarea lenta la spatiul de lucru. O crestere a productivitatii apare de asemenea datorita fluxurilor de activitate bine stabilite atunci cand “fabricam” constructia, castigand astfel timp si bani.
Constructiile din containere, fie ele case, birouri, organizari de santier sau orice alta aplicatie se poate da unui spatiu construit, sunt o industrie care se dezvolta rapid si sigur.
Se estimeaza ca pana in 2023 intreaga industrie la nivel global va ajunge la 129,67 miliarde de dolari, de la 92,18 miliarde in 2018, adica o crestere de 37,49 miliarde sau 29,9%, adica aproape o treime. Aceasta crestere se datoreaza in principal cresterii cererii pentru constructii eficiente, avansate ca tehnologie, totusi accesibile, ca urmare a intensificarii urbanizarii.

Constructiile din containere monobloc sau modulare – viitorul in constructii

Companiile si consumatorii care au ales sa se orienteze spre constructii modulare beneficiaza in primul rand de posibilitatea gestionarii bugetului si proiectului mult mai in amanunt pentru a preveni pierderile de cost. Pe langa asta, constructiile din containere au 3 mari beneficii:
1) Reduc incertitudinile, eliminand problematici precum conditiile meteo, pierderi de material sau depasirea bugetului.
2) Scad bugetul de construire prin comparatie cu metodele clasice, din moment ce productia se realizeaza intr-o unitate de tip fabrica.
3) Constructiile modulare sunt mult mai ecologice decat cele clasice ca urmare a amprentei mici pe care o lasa mediului inconjurator. Ele scad astfel riscul de poluare al aerului, solului si apei.

In concluzie, constructiile din containere ofera o varietate de posibilitati de utilizare, la un cost mai mic, cu un impact redus asupra mediului inconjurator si cu o eficienta ridicata, facilitand astfel aparitia de constructii noi.